Deutz F1M414
Terug naar Onze machines

Deutz F1M414

In de de centrale hal van ons bedrijfsgebouw vindt u deze Deutz F1M414 uit 1939.

1936 kwam Deutz met de 'Elfer Deutz' die door de Deutz ingenieurs Schosnig en Rothardt ontwikkeld werd, afgeleid van de grotere (o.a. de F2M315) Stahlschlepper.
Het type werd de F1M414
 -  F  = Fahrzeug (voertuigbouw)
 -  1  = aantal cilinders
 -  M  = waterkoeling
 -  4  = 4e serie
 - 14 = 140 mm slag van de zuiger

Het concept van de tractor was simpel: voorasbok, motor en versnellingsbak aan elkaar verbonden als dragend geheel zonder chassis. De motor was simpel opgebouwd, Deutz wou dat de motor eenvoudig met de hand gestart kon worden en dat alle onderdelen goed bereikbaar waren. Een startmotor was niet aanwezig, er moest gestart worden met een lont en de slinger. Electrische verlichting was op wens leverbaar of de tractor werd op wens uitgevoerd met carbid-lampen.
Het olieverbruik van de voorkamerdiesel lag bij 0,5 kg per 10-urige werkdag. De prijs lag in 1937 voor de eenvoudigste uitvoering rond de 3323 Reichsmark. Parallel aan de een-cilinder werd er ook een twee-cilinder motor gebouwd, deze motor werd echter niet in eigen tractoren gebouwd maar verkocht aan andere tractorbouwers.

De versnellingen vooruit bedroegen 3,2-4,5-7,7 km. per uur. Achterwaarts reed de tractor 3,2 km. per uur.
Een hogere snelheid was niet voorzien omdat men de opbouw eenvoudig, overzichtelijk en vooral zo goedkoop mogelijk wilden houden.
Om de klanten te overtuigen van het eenvoudig monteren en demonteren van alle onderdelen werden in het handboek de verschillende onderdelen gedetailleerd beschreven. Voor de demontage van de motor werd een tijd van 50 minuten voor een monteur en 20 minuten voor de handlanger gerekend.

Meer lezen over de Deutz F1M414?

Kijk op de website van tractorclassicsmarco.nl